Azt szokták
mondani, nincs új a Nap alatt! Nos, biztosan állíthatom, hogy van. Ha nem
is az alap hozzávalókban, de a technikában igen is van! Már jó ideje
tesztelem és egyre több receptemet variálom ezen technika szerint! A hosszú
érlelés hűtőben minden tésztának jót tesz. Csak annyit mondok röviden, számomra és családom szerint is, ez a kiflik
kiflije J
A kovász elkészítéséhez:
5 dkg anyakovász, vagy Madre
50 ml víz
10 dkg
kenyérliszt
A hozzávalókat
alaposan összegyúrom, kemény kovászt kapok, amit a konyhapulton érlelek
8-12 órán át.
További hozzávalók:
az egész kovász
350 ml langyos
tej
5 dkg teljes
kiőrlésű , simára őrölt tönköly
45 dkg
kenyérliszt
5 dkg vaj
3 dkg méz
3 dkg méz
2 teáskanál parajdi
só
A liszteket a gép
üstjébe szitálom, hozzá öntöm a tejet, hozzá adom a kovászt és
alaposan kidagasztom. A dagasztás vége felé adagolom bele a lágy vajat,
majd ha szépen eldolgozta az „Eta“ a gépem, hozzáadom a sót is.
Közepesen kemény tésztát kapok, hasonlít a lágyabb kenyér tésztához.
Enyhén olajozott tálba teszem át, ahol azonnal sziromhajtogatást végzek mint itt. Egy órán át szoba hőmérsékleten tartom, majd még egy sziromhajtogatást
végzek, a tésztát hasra fordítom, nejlonba húzom, és berakom a 6 fokos
hűtőszekrénybe 12-16 órára, de többet is kibír. Másnap kiveszem, és kilenc
egyenlő részre osztom az érett tésztát. Mindegyik tésztadarabot, nem túl
feszesen zsemlére formára gömbölyítem.
Sikeres elkészítést,
és jó étvágyat kívánok J
Kedves Edit! Most készítettem el a kiflik tésztáját. Kellemes állaga lett. Lenne egy kérdésem: mikor kell bele tenni a tésztába a mézet? Én végülis akkor adtam a tésztához, amikor a vajat is. A menet leírásában nem találtam meg a választ a kérdésemre. Köszönöm ��
VálaszTörlésU.I.: Hogy lehet bejelentkezni egy oktató tanfolyamra, kérem? Nyitra mellett lakom és nagyon szívesen vennék részt egy kurzuson. ��
Megsutottem, részben kezdő kovaszolokent, kicsit minden hosszabbra sikerült az aktív kovász hűtőbe került egy éjszakára, majd a kiflik is kB 7 órát keltek 18fokon, 2kicsi gyerek mellett így sikerült, de fantasztikus lett, óriási habkönnyű kifliket kaptam, félek megegyszer nem tudom ugyanilyenre :).
VálaszTörlésveletlenül talältam az oldalra rä. azota sorba keszülnek a finomsägok. a receptek tökeletesen vannak megadva a leiräsok müködnek. köszönet erte!!!
VálaszTörlésSzia. Nagyon tetszenek a kenyereid,kiflijeid. Most készítettem el az első kovászomat,most 3 napos. A kifli receptnél azt írtad,hogy egy egész kovász kell bele. Az hány dkg ? Köszi a választ.
VálaszTörlésNem egy egész kovász, hanem AZ egész kovász, amit az elején leír. 😉
TörlésHát az 5 dkg anyakovász, az 50 ml víz és a 10 dkg liszt. ( Ha jól emlékszem). Ez kb. 200 g, ha a vizet is grammban számolom.
TörlésKedves Edit!
VálaszTörlésA méz mikor kerüljön a tésztába?
Köszönöm a választ!
Uristen, sok receptet kiprobaltam de ez mindent visz, isteni finom tenyleg es en 100g teljes kirolesu lisztet adtam hozza es 100g tonkolybuzat, igy is nagyon finom lett! Orulok, hogy ratalaltam es kiprobaltam, koszonjuk a megosztast!
VálaszTörlésAdósságkonszolidációs kölcsönt, fedezetlen hitelt, üzleti hitelt, jelzáloghitelt, autóhitelt, diákhitelt, személyi kölcsönt, kockázati tőkét stb. Magánhitelező vagyok, cégeknek és magánszemélyeknek nyújtok kölcsönt alacsony és ésszerű 2%-os kamattal. E-mail: christywalton355@gmail.com
VálaszTörlés