Keresés ebben a blogban

2018. február 27., kedd

A legfinomabb kovászos kifli hosszú érleléssel



Azt szokták mondani, nincs új a Nap alatt! Nos, biztosan állíthatom, hogy van. Ha nem is az alap hozzávalókban, de a technikában igen is van! Már jó ideje tesztelem és egyre több receptemet variálom ezen technika szerint! A hosszú érlelés hűtőben minden tésztának jót tesz. Csak  annyit mondok röviden, számomra és családom szerint is, ez a kiflik kiflije J



A kovász elkészítéséhez:

5 dkg anyakovász, vagy Madre
50 ml víz
10 dkg kenyérliszt
A hozzávalókat alaposan összegyúrom, kemény kovászt kapok, amit a konyhapulton érlelek 8-12 órán át.


További hozzávalók:

az egész kovász
350 ml langyos tej
5 dkg teljes kiőrlésű , simára őrölt tönköly
45 dkg kenyérliszt
5 dkg vaj
3 dkg méz
2 teáskanál parajdi só

A liszteket a gép üstjébe szitálom, hozzá öntöm a tejet, hozzá adom a kovászt és alaposan kidagasztom. A dagasztás vége felé adagolom bele a lágy vajat, majd ha szépen eldolgozta az „Eta“ a gépem, hozzáadom a sót is. Közepesen kemény tésztát kapok, hasonlít a lágyabb kenyér tésztához. Enyhén olajozott tálba teszem át, ahol azonnal sziromhajtogatást végzek mint itt. Egy órán át szoba hőmérsékleten tartom, majd még egy sziromhajtogatást végzek, a tésztát hasra fordítom, nejlonba húzom, és berakom a 6 fokos hűtőszekrénybe 12-16 órára, de többet is kibír. Másnap kiveszem, és kilenc egyenlő részre osztom az érett tésztát. Mindegyik tésztadarabot, nem túl feszesen zsemlére formára gömbölyítem.


Letakarva pihentetem fél órán át, majd még egyszer   laza zsemlékre formázom.Két darab konyharuhával takarom le, majd magára hagyom fél órára. Ez után kezemmel finoman szétlapogatom a zsemléket és könnycsepp formára nyújtom őket egy nyújtófa segítségével. Feltekerem a kifliket mint itt. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom a kifliket, lefújom vízzel, majd egy nagy nejlontáskába húzom az egész sütőlemezt. Levegőt fújok a táskába, hogy ne érjen a kiflikhez, majd lezárom. Két- három óra alatt duplára kelesztem őket. A kelesztés ideje más konyhában eltérő lehet, nálam a 21 fokban 3 óra alatt dupláztak. 200 fokon, légkeveréssel 20 perc alatt piros, ropogósra sütöm a kifliket, természetesen ez az idő is sütőfüggő. A kifli állaga másnap is épp olyan tökéletes mint a sütés napján. Izlés szerint megszórhatjuk magokkal, pehellyel vagy nagy szemű sóval. Ne hagyjátok ki J

Sikeres elkészítést, és jó étvágyat kívánok J


„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „





9 megjegyzés:

  1. Kedves Edit! Most készítettem el a kiflik tésztáját. Kellemes állaga lett. Lenne egy kérdésem: mikor kell bele tenni a tésztába a mézet? Én végülis akkor adtam a tésztához, amikor a vajat is. A menet leírásában nem találtam meg a választ a kérdésemre. Köszönöm ��
    U.I.: Hogy lehet bejelentkezni egy oktató tanfolyamra, kérem? Nyitra mellett lakom és nagyon szívesen vennék részt egy kurzuson. ��

    VálaszTörlés
  2. Megsutottem, részben kezdő kovaszolokent, kicsit minden hosszabbra sikerült az aktív kovász hűtőbe került egy éjszakára, majd a kiflik is kB 7 órát keltek 18fokon, 2kicsi gyerek mellett így sikerült, de fantasztikus lett, óriási habkönnyű kifliket kaptam, félek megegyszer nem tudom ugyanilyenre :).

    VálaszTörlés
  3. veletlenül talältam az oldalra rä. azota sorba keszülnek a finomsägok. a receptek tökeletesen vannak megadva a leiräsok müködnek. köszönet erte!!!

    VálaszTörlés
  4. Szia. Nagyon tetszenek a kenyereid,kiflijeid. Most készítettem el az első kovászomat,most 3 napos. A kifli receptnél azt írtad,hogy egy egész kovász kell bele. Az hány dkg ? Köszi a választ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem egy egész kovász, hanem AZ egész kovász, amit az elején leír. 😉

      Törlés
    2. Hát az 5 dkg anyakovász, az 50 ml víz és a 10 dkg liszt. ( Ha jól emlékszem). Ez kb. 200 g, ha a vizet is grammban számolom.

      Törlés
  5. Kedves Edit!
    A méz mikor kerüljön a tésztába?
    Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  6. Uristen, sok receptet kiprobaltam de ez mindent visz, isteni finom tenyleg es en 100g teljes kirolesu lisztet adtam hozza es 100g tonkolybuzat, igy is nagyon finom lett! Orulok, hogy ratalaltam es kiprobaltam, koszonjuk a megosztast!

    VálaszTörlés
  7. Adósságkonszolidációs kölcsönt, fedezetlen hitelt, üzleti hitelt, jelzáloghitelt, autóhitelt, diákhitelt, személyi kölcsönt, kockázati tőkét stb. Magánhitelező vagyok, cégeknek és magánszemélyeknek nyújtok kölcsönt alacsony és ésszerű 2%-os kamattal. E-mail: christywalton355@gmail.com

    VálaszTörlés